Świeże zioła
Świeże zioła zawierają substancje pozytywnie wpływające na metabolizm człowieka. Są to w dużym stopniu gatunki przyprawowe, uprawiane w celach kulinarnych, które wydobywają z potrawy jej smak lub wzbogacają aromat przygotowywanych dań. Cenione są również ze względu na swoje właściwości lecznicze, znane już wiele wieków temu. Stosowanie w kuchni odpowiednich gatunków ziół nie tylko pomaga poprawić walory smakowe posiłków, ale też przyspiesza przemianę materii i pozytywnie oddziałuje na pracę układu pokarmowego. W wielu restauracjach są one też oryginalną ozdobą serwowanych potraw i nieodłącznym elementem wykwintnej kuchni.
Uprawiane przez nas zioła
Gastro Ogród proponuje Państwu świeże zioła pochodzące prosto z ekologicznych upraw, prowadzonych przez nas z dbałością o naturalne nawożenie roślin i odpowiednie podejście do każdego gatunku, co zapewnia długą trwałość naszych produktów.
Z zaangażowaniem hodujemy rośliny, takie jak mięta, tymianek, rozmaryn, cząber i oregano, które wykorzystywane są później nie tylko podczas przygotowywania dań w restauracjach, czy na potrzeby firm cateringowych, ale też w domowym zaciszu.
Zioła mają bardzo szerokie zastosowanie w gastronomii, zwłaszcza wśród smakoszy, którzy lubią eksperymentować i odkrywać nowe smaki, próbując nieoczywistych połączeń. Dzięki temu nabierają one zupełnie nowego charakteru i sprawiają, że powstają oryginalne mieszanki ziół. Oprócz tego doskonale podkreślają smaki potraw, zwłaszcza z odległych stron świata, takich jak kuchnia chińska, tajska, indyjska, arabska czy meksykańska.